Cesta k Svetlu

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jesť, alebo nejesť mäso?

V mnohých duchovných smeroch niekedy nachádzame priamu požiadavku nejesť mäso, ktorá býva zdôvodňovaná láskou ku všetkému živému. Materialisti, ktorých žiadne duchovné princípy nezaujímajú zase hovoria o zdraví a zdravom životnom štýle. Ako je to teda naozaj?

   Ide samozrejme o krásny, hodnotný, ušľachtilý i zdraviu prospešný ideál, ku ktorému by ľudstvo rozhodne malo smerovať. Avšak táto cesta musí byť prirodzeným procesom. Akékoľvek skoky, či náhla šoková terapia sú absolútne nesprávne.

 

   Uvediem príklad. Otužilec sa môže v decembri bežne okúpať v rieke. Ak by to ale urobil „obyčajný“, nepripravený človek, skončil by pravdepodobne so zápalom pľúc, ak nie ešte horšie, pretože samotné otužovanie je dlhodobejší proces.

 

   No a úplne rovnaké je to i s nejedením mäsa. Tento cieľ je totiž svetlým cieľom budúcnosti. Kráčať k nemu však treba sériou postupných krokov, lebo akákoľvek unáhlenosť nám musí priniesť presne rovnaké škody, ako nepripravenému človeku decembrové kúpanie sa vonku.

 

   Ľudský druh požíval mäso po celé stáročia, ba tisícročia a túto potrebu máme biologicky zakódovanú v našich telách. Každý z nás tak činil v desiatkach svojich predošlých životov a práve preto je nesprávne a neprirodzené stať sa zrazu vegetariánom jedným náhlym, rozumovým rozhodnutím. Ide totiž o násilný zásah do nášho telesného aparátu, ktorý nám vo svojej unáhlenosti musí celkom zákonite priniesť menšie, alebo väčšie poškodenie zdravia. Dokonca aj keď sa toto poškodenie zdravia navonok nijako výraznejšie neprejaví, to znamená, že sa jeho účinky obmedzia iba na sotva badateľnú slabosť, i tak to predstavuje nesmierne obmedzenie pre každého ľudského ducha, nachádzajúceho sa v pozemskom tele, ktorý sa nemôže v hmotnosti plne realizovať s takým rozmachom, aký by mohol a mal dosiahnuť so zdravým a neutláčaným telom.

 

   Neznalosť Zákona neospravedlňuje! Čiže ani neznalosť základných Zákonitostí prirodzeného vývoja ľudského druhu vo stvorení. Tu nestačí iba nadšenie a dobré chcenie! Nevyhnutne treba vlastniť skutočné Vedenie a pravé Poznanie všetkých súvislostí.

 

   Ak ho však niet, človek si vo svojej neznalosti, hoci aj v dobrom chcení, poškodí vlastné zdravie, čím následne znemožňuje svojmu najvnútornejšiemu, duchovnému jadru, poskytnutie takej pevnej hmotnej opory, akú by mal mať každý duch v zdravom pozemskom tele. Podobným spôsobom oslabený človek však potom nemôže plnohodnotným spôsobom naplniť svoju „pozemskú misiu“, kvôli ktorej vlastne prišiel do tohto hmotného sveta.

 

   Ako je teda vidieť, radikálne a náhle rozumové rozhodnutie nejesť mäso ľuďom prináša, ako fyzické, tak i duchovné škody, pretože pritom chýba nevyhnutný, plynulý prechod.

 

   Človek dnešnej doby by sa teda nemal zriekať mäsa úplne, ale mal by obmedziť jeho spotrebu a zamerať sa hlavne na takzvané biele mäso, čiže ryby, hydinu, atď.

 

   Akékoľvek snahy spájať, ba podmieňovať duchovný vzostup nejedením mäsa sú teda v podstate škodlivé a zavádzajúce. Veď ako vieme, dokonca i Veľký Učiteľ pred 2000 rokmi jedol so svojimi učeníkmi veľkonočného baránka.

 

   Tento Posol zo Svetla samozrejme určite vedel o spomínanom, ďalekom cieli, kedy už ľudstvo nebude požívať mäso, ale taktiež vedel, že je k nemu treba nevyhnutné dospieť postupným vývojom. Preto o tejto skutočnosti ľuďom vo svojej dobe vôbec nevravel.

 

   A na záver snáď ešte jedna vec: Všetko je otázkou priorít! Hovoriť ľuďom dneška, aby nezabíjali zvieratá a nejedli mäso nemôže byť ani zďaleka tou najvyššou prioritou, keď vidíme, že sa dnes niektorí ľudia aj k iným ľuďom chovajú ako ku zvieratám. Napríklad, keď v nich vidia iba nástroje na vlastné obohatenie.

 

   I toto Veľký Učiteľ vedel a preto za najdôležitejšiu prioritu považoval rozvinutie lásky, súcitu a porozumenia medzi ľuďmi navzájom, čo zhrnul do slov: Milovať budeš svojho blížneho, ako seba samého!

 

   Ak by sa teda v spoločnosti plne zrealizoval tento cieľ, čiže úcta ľudí k ľuďom, potom by sa rovnaký postoj začal ďalej automaticky rozširovať i na zvieratá a prírodu, teda na všetko živé.

 

   Ak ale ľudia nenájdu cestu, úctu a súcit sami k sebe, pravdepodobne im budeme darmo hovoriť o úcte a súcite k zvieratám. O úcte, ktorá sa samozrejme raz, v budúcnosti, má aj na tejto zemi stať skutočnosťou.

 

   Áno, človek má mať pred svojim zrakom tie najvyššie a najvznešenejšie ciele, avšak nohami musí predsa len stáť pevne na zemi. Akékoľvek extrémy, hoci aj v dobrom chcení, sú preto škodlivé.

 

   Dnešné prejedanie sa mäsom možno samozrejme taktiež považovať za jeden zo škodlivých extrémov, avšak rovnako škodlivé sú i všetky duchovné snahy, nerešpektujúce prirodzené potreby nášho súčasného pozemského tela. Známe úslovie o zlatej strednej ceste nám v tomto konkrétnom prípade môže preto poslúžiť, ako to najvhodnejšie odporúčanie.

                                                                                                                                      

M.Š. priaznivec stránky : www.ao-institut.cz

 


 


Zdravie | stály odkaz

Komentáre

  1. realizacia je podstatnejisa ako toto puste fylozofovanie
    Maso k svojmu zivotu nepotrebujem. Viem to velmi dobre, lebo ho uz viac ako 17 rokov nejem. Rozhodnutie bolo zo dna na den a bolo to spravne rozhodnutie.
    Ak niekto toto nepodstupil, tak v tomto rozhovore nemoze by som mnou partnerom, lebo ja hovorim za vlastnu zivu skusenost. Tento proces som realizoval. U lekara som bol naposledy pred rokom a pol s urazom. Predchadzajuca navstava bola este o dalsich 6 rokov dozadu, tiez s urazom.

    Este sa pozastavim nad touto vetou:
    "Hovoriť ľuďom dneška, aby nezabíjali zvieratá a nejedli mäso nemôže byť ani zďaleka tou najvyššou prioritou, keď vidíme, že sa dnes niektorí ľudia aj k iným ľuďom chovajú ako ku zvieratám."
    teda hlavne nad jej castou, kde sa hovori, ze sa k inym ludom chovame ako ku zvieratam a to je myslene pejorativne. Takze z toho si dovolujem odvodit, ze pisatel tohoto vyroku ma podvedome zakodovane nadradene postavenia cloveka na zvieratom, kde zviera je nieco menejcenne. S tymto postojom sa da pochopit vyssie uvedeny clanok, ktory sa vobec nesnazi pochopit, ze zotrvavanim v jedeni masa sa podporuje neuteseny zivot zvierat, ktore su chovane ako produkt pre stravu. Pripomina mi to jednu scenu z televize, kde chlapcek na vianoce nechcel zabit kapra a ze radsej bude jest rezne. To, ze zabijanie zvierata na rezne nevidime, neznamena ze neexistuje. Ale vela z nas to tak vnima. Dostava hotovy produkt. Zivu bytost za nim uz nevidi.
    Zaverom uz len k nasej fyzickej potreba jest maso: ak by to tak skutocne bolo, boli by sme ho schopny jest v povodnej surovej podobe, boli by sme schopny ho lovit bez pomoci dalsich prostriedkov. Tak mozeme jest nanajvys husenice, slimaky a dazdovky, ktore nam neutecu...

    Ked sa mna pytaju preco nejem maso, moja odpoved znie:
    poznam vela dovodov preco nejest maso, ale ani jeden preco ho jest.
    publikované: 06.01.2008 16:53:19 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  2. wa
    mňa dosť trápi, že mnohí ľudia sa vyvyšujú nad rastliny a že podajedni ich dokonca zabíjajú a jedia. ignorujú tak živé bytosti v nich. vôbec ich neospravedlňuje, že sebauvedomenie tých bytostí je nulové, lebo veď o niekoľko miliárd rokov sa aj z rastlín môžu stať myslitelia :-/
    publikované: 07.01.2008 13:39:54 | autor: intwist (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. 2 intwist
    nejest znamena zomriet
    ale mozeme si zvolit co budeme jest a kolko.
    ist cestou nejamensieho utrpenia je rozhodne lepsie
    do uvahy treba vziat, ze na vyprodukovanie masa bolo nutne spast mnoho, mnoho rastlin, preto jedenim masa nezabijas len zviera, ktore zilo v prisernych podmienkach, ale i rastliny ktore potrebovalo pro svoju existenciu.

    co si vyberies?
    publikované: 07.01.2008 13:47:35 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  4. jesť ľudí, čo skrzevá zvieratá zabíjajú rastliny :-)
    s tým spásaním máš recht. osobne mäso ktovieako nevyhľadávam a keď dostanem naň chuť, dám si nejakú malú háveď.
    zabudlo si, milé wa, ešte na jednu vec: môžeme si vybrať, AKO. zo zdravotného hľadiska je úplne jedno, či jeme alebo nejeme mäso. dôležité je najmä to, ako rozmýšľame. od toho závisí, či vláčime so sebou nevyriešené problémy, alebo žijeme s ľahkou mysľou. a od toho zase závisí priebeh metabolických procesov.
    publikované: 07.01.2008 16:03:00 | autor: intwist (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. 2 intwist
    Ak viem, ze jest zvierata sposobuje vacsie utrpenia, ako jest rastliny, je na mne co si vyberiem. Ci z pohodlnosti, zvyku, ... akceptujem svoj podiel na vacsom utrpeni, alebo sa vedome rozhodnem sa na nom nepodielat.
    Navyse toto rozhodnutie nie je nijako bolestive. Ludia jedia maso najme zo zvyku. Vela sa vyhovara na chut, ale vela zvierat by nikdy neochutnali, zase len zo zvyku a predsudkov. Preto ak sa dokazu vzdat tejto chuti, preo nie inej. Ja si chut masa uz vobec nepamatam a rozhodne o nic neprichadzam. Mojim stastim je, ze odmalicka nebola chut prvym ktriteriom vyberu jedla. Navyse ja maso za jedlo nepovazujem.
    publikované: 07.01.2008 17:33:21 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  6. wa
    1. keď dostanem chuť na mäso, určite to neznamená, že by samo o sebe malo nejakú výraznú chuť. čo sa chutí týka, mäso sa používa skôr ako ich nosič.
    2. mäso považujem za jedlo práve tak ako uhorky, húsenice či kožený jazyk z topánky. niektoré z tých vecí jem preto, lebo mi to vyhovuje, iné by som určite jedol z nedostatku iných možností. nemienim sa obmedzovať v myslení nejakými škatuľkami.
    3. netvrdím, že chuť jedla je najdôležitejšou jeho vlastnosťou, ale nevidím ani dôvod na zanedbávanie príjemných zmyslových zážitkov, ak zároveň dokážem dať životu aj OBSAH :-)
    4. pokiaľ viem, z domorodých pozemských tvorov sa utrpeniu oddávajú iba tie, ktoré si dokážu aspoň ako-tak uvedomiť samy seba, totiž ľudia. keďže sebauvedomenie zvierat je ešte omnoho nižšie než ľudské (a to už je čo povedať!), v dôsledku čoho nedokážu len tak, z pochybnej pasie, generovať utrpenie vo svojom vedomí ani si dostatočne uvedomiť nepríjemné podnety z vonkajšieho prostredia, nemôžu trpieť tak ako ľudia. iste, netreba im zbytočne spôsobovať fyzickú ani emocionálnu bolesť (lebo aj pre ne - presne ako pre ľudí - je zmyslom života čo najlepší pocit), a preto je dobré skladovať ich vo vhodných podmienkach a keď na to príde, zachlomaždiť ich rýchlo a predovšetkým bez výčitiek svedomia, aby zase zbytočne netrpeli ľudia ;-)
    publikované: 07.01.2008 18:48:07 | autor: intwist (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. 2 intwist
    Preco sa obmedzovat? Ved ked nieco chcem, tak si to vezmem. Netreba si davat ziadne skatulky a obmedzenia.
    Suhlasim! Ale je nutne vediet, ze tato absolutna sloboda nesie zo sebou i absolutnu zodpovednost za svoje ciny a rozhodnutia.

    Preco si davat obmedzenia a skatulkovat? Lebo sa takto da zjednodusit si zivot. Je fajn byt v kazdom okamziku maximalne slobodny, ale to by znamenalo v kazdom okamziku byt natolko vedomi, aby sme dokazali robit spravne kroky (spravne nemyslim z osobneho hladiska, ale z hladiska pochopenia celku). Toho ja niesom schopny a preto si urcujem co chcem a nechcem robit. K comu su mantinely? K tomu, ze ked na ne narazime, tak vieme, ze sa mame zastavit a posudit, co dalej. V ramci mantinelov mame slobodu, ale na hranici treba byt ostrazity.
    publikované: 07.01.2008 19:20:38 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  8. vegetarianství
    Jíst či nejíst maso, dobrá otázka. myslíte že vegetariáni jsou opravdu zdravější?
    publikované: 21.09.2012 09:53:29 | autor: Vegetarian (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014