Cesta k Svetlu

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Trestuhodné pokrivenie poslania Mesiáša!

Žiaľ, pozemskí ľudia prekrútili a pokrivili pravý význam poslania Ježiša Krista a prispôsobili si ho tak, aby vyhovoval ich duchovnej pohodlnosti.
 
   Všeobecne rozšírená, takzvaná kresťanská verzia tvrdí, že Kristus prišiel na zem hlavne preto, aby spasil svet svojou smrťou na kríži. Aby sa za nás dobrovoľne obetoval, svojou krvou vykúpil všetky naše hriechy a stal sa tak obetným baránkom novej zmluvy medzi ľuďmi a Stvoriteľom.
 
   Posledné dni Ježišovho života boli vraj preto vyvrcholením jeho pozemského poslania. Jeho cesta utrpenia je napokon víťazne zavŕšená zmŕtvychvstaním, ktorým sa napĺňa plán Božej spásy. Boh teda obetoval vlastného Syna a tým spasil ľudstvo.
 
    V skutočnosti je však všetko úplne inak! Pravý význam Kristovej pozemskej misie spočíval v prinesení Slova Pravdy! V prinesení poznania o tom, ako má človek správne žiť, ako má správne myslieť, cítiť, hovoriť a konať, aby mohol byť spasený.
 
   Keďže rozumovaním ľudí bola táto pôvodne priama a jasná cesta, darovaná ľudstvu Bohom prostredníctvom Mojžiša pokrivená a zasypaná a to tak, že správny smer k Výšinám už nemohli nájsť ani ľudia dobrého chcenia, musel prísť na zem niekto, kto im túto zasypanú cestu k Svetlu znovu ukázal a spriechodnil.
 
   Toto bolo hlavnou úlohou Mesiáša a ním prineseného Slova. V ňom, v Slove Pravdy, mohli nájsť opäť priamu cestu k Svetlu všetci ľudia dobrej vôle a dobrého chcenia. Stačilo iba kráčať ukázaným smerom a každý človek mohol prostredníctvom vlastného úsilia a vlastnej snahy dospieť k spáse a vykúpeniu.
 
   Ježišovým dielom spásy bolo teda prinesenie Slova Pravdy, ktoré ľuďom v prostote a jednoduchosti ukazovalo opäť priamu cestu k Svetlu.
 
   Máme tu teda na zváženie dve možnosti: Prvá spočíva v tvrdení, že Kristus prišiel preto, aby nám priniesol svoje Slovo a tým ukázal cestu k Svetlu, po ktorej treba kráčať ak chceme byť spasení.
 
   Druhá možnosť spočíva vo všeobecne rozšírenom, kresťanskom ponímaní zmyslu Kristovho poslania, ktorým bola hlavne jeho obeta na kríži a jeho zmŕtvychvstanie. Ak teda niekto uverí v osobu Ježiša Krista, ak príjme svoju hriešnosť a Pánovu obetu, ktorou bola odčinená naša vina, bude spasený.
 
   Na jednej strane máme teda prinesenie Slova Pravdy, s požiadavku žiť podľa neho a tým, čiže vlastným úsilím dospieť k spáse a na druhej strane máme zase vieru, že Kristovou smrťou a zmŕtvychvstaním bolo dokonané dielo spásy. Stačí to iba v tomto zmysle prijať a budeme spasení.
 
   Na jednej strane tu máme spásu, podmienenú vlastnou námahou a vlastným úsilím o život podľa Spasiteľom prineseného Slova a na druhej strane vieru v zmŕtvychvstalého Krista, ktorý z nás sňal z všetky naše hriechy.
 
   Na jednej strane je tu teda požiadavka vlastnej námahy a na druhej strane zase nečinnosť pohodlnej viery.
 
   To prvé je správne a to druhé je prerútením a pokrivením skutočného poslania Spasiteľa. Pokrivením, ktoré dokonale vyhovuje duchovnej pohodlnosti ľudí, pretože z nich odníma povinnosť pracovať na sebe a tým, prostredníctvom vlastnej námahy a vlastného úsilia dospieť k spáse.
 
   No a žiaľ, práve prehnaným dôrazom kresťanských cirkví na Ježišovu smrť a zmŕtvychvstanie bol nenápadným, ale zásadným spôsobom učinený posun v skutočnom význame Mesiášovej pozemskej misie.
 
   Ako sa však potom pozerať na Ježišovo ukrižovanie? Kristus prišiel na zem, aby ľuďom zvestoval Slovo Pravdy a to aj s rizikom, že mu bude siahnuté na život. Hlavným účelom jeho príchodu však vôbec nebolo dať sa ukrižovať.
 
   Krista v skutočnosti zavraždili preto, aby už ďalej nemohol šíriť svoje Slovo, ktorého sila strhávala celé masy židovského národa. Jeho smrť však nebola Bohom chcená, pretože ten, ktorý je Láskou, nemôže predsa do svojich plánov v nijakom prípade zahŕňať vraždu. Tým by totiž protirečil svojmu vlastnému prikázaniu „Nezabiješ“!
 
   Keď sa Ježiš po svojom zmŕtvychvstaní, ktoré bolo opäť iného druhu, ako sa kresťania domnievajú, zjavil svojim ustráchaným a paralyzovaným učeníkom, posilňoval ich a pripravoval na veľké dielo spásy, ktoré jemu samému znemožnilo temno a ľudská zloba. Pripravoval ich na šírenie svojho Slova do celého sveta, medzi všetky národy, pretože práve v tom spočívalo jadro jeho poslania.
 
   V apoštolskom pôsobení učeníkov, šíriacich Slovo Kristovo, ako jedinú a pravú cestu k Svetlu, pokračovalo teda dielo spásy i po Ježišovej pozemskej smrti. Táto spása však nespočívala a nespočíva v jeho smrti a zmŕtvychvstaní, ale v živote podľa Slova, v ktorom je nám ukázané, ako máme hovoriť, myslieť, cítiť a konať, aby sme mohli dôjsť k vykúpeniu. Naše vlastné úsilie je pri tom nevyhnutné!
 
   Žiaľ viera, že smrťou a zmŕtvychvstaním Krista sme boli spasení skresľuje a kriví skutočný zmysel Kristovej pozemskej misie a v mnohých ľuďoch podporuje duchovnú lenivosť a pohodlnosť tým, že k spáse možno dospieť pomocou pohodlnej viery. To je však jeden z najzhubnejších a najzásadnejších omylov, ktorému podliehajú tisíce kresťanov.
 
M. Š.
Slovenské občianske združenie pre posilňovanie mravov a ľudskosti

Ježiš Kristus | stály odkaz

Komentáre

  1. Prosím Ťa pekne, prečo tu zavádzaš ľudí, takovými zvrhlodťami?
    Však samého Boha, Pána Všehomíra urážaš. Na čo sa hráš? Na tlačového hovorcu Pána?
    Si normál? Tak ja nechám ukrižovať svojho syna, aby vsatal z mŕtvych? Na radosť vás všetkých? Ste normálni?
    Ukážte mi, prosím vás,pekne, otca, ktorý na znak vašej oddannosti vám prikáže, choď na vrchol hory, prečítaj si moje desatoro a potom podrež svôjho syna. Na znak viery, že vo mna veríš.
    publikované: 13.04.2009 19:56:41 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Miťásku, zlatko, vieš, ako to hovorili Indiáni, keď fajčili fajku mieru:
    všetci sme deti Manitua..! Potom pustili obláčik dymu do neba a prosili o pokoj a mier...
    Tak klídek, brášku... :-)
    publikované: 13.04.2009 20:12:21 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Mito
    ale ved, ked veris nie je co riesit - ked tvoja veria od teba ziada zabit syna, tak ho zabijes - moralku spolocnosti odhodis bokom, lebo si presveceni, ze ta tvoja viera je to spravne a na zaklade nej konas - ved podla mna o tom aj viera je-verit mozes v hocico, v kazdy (z pohladu napr. vacsej casti spolocnosti) nezmysel, ked ti to robi dobre a ked ti nevadi negativismus, ktory tak musis znasat od inych vo vztahu k tebe a tvojim cinom...hmm, nakolko je podla vas taka veda iba vierou...?
    publikované: 13.04.2009 20:41:42 | autor: zamatova krvicka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Rozprávka, som v klídku:-))
    Odkazujem na posledný odstavec autora príspevku. Je urážajúci, dehonestujúci a ťažko obhajiteľný.
    Ako máš rada milansa, je diskutabilný v tom, čo sa odváži napísať.
    Som na podceňovanie velice, silno citlivý.
    Nikdy by som si nedovolil niečo podobné napísať na adresu vyznavčov islámu, budhismu, ani nevercov.
    Vieš, Homo vždy v niečo veril. 6e sa mu podarí nájsť korienky, odtrhnúť chutný plod, chytiť a umlátiť mamuta vo vykopanej diere, že prišiel človek, čo premenil vodu na víno, lebo už vtedy boli ľudia ožrani, že nechal vody rozostúpiť, aby zdrhli pred nepriateľmi, že ľudstsvo pochádza de fakto z incestu,tak cez toto som sa intelektuálne preniesol.
    Ale.
    Ale, keď mi niekto napíše, že cestou pohodlnej viery, tisíce lenivých kresťanov, chcú dosiahnuť to, aby takýto debil, nepísal o tom, o čom ani nechyruje, je mi to sympatické.
    Mám dojem, že urážky na tomto blogu stávají se normou čtenosti.
    Môžte sa hanbiť, pseudo literáti. Fuj!!!
    publikované: 13.04.2009 20:43:13 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  5. rozpravka
    aj hipisaci si pofajcievali a hlasali svoje make love not war :D sa mi zda, ze nieco z ich satnika sa v dnesnych dnoch zas uchytava
    publikované: 13.04.2009 20:44:54 | autor: zamatova krvicka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Miťasku, možno si si už všimol, že moja životná filozofia je žiť v mieri...
    Nie je to o tom, koho mám rada... To by som musela napísať, že mám rada tvoje písačky, lebo sa na nich vždy zasmejem... A ver mi, že v tomto prípade mi nejde o Milanas, ja sa do takýchto žvástov nepúšťam, v živote som už s niečim podobným zápasila a dosť dlho, proste si tým už nedám čeriť svoje vody a rušiť svoje kruhy.
    Len mi bolo ľúto, že si sa tak ,,rozčertil"... Takže mi šlo o teba o nikoho iného.
    :-)
    Peknú noc, ideme sa kúpati po tej šibačke... :-)
    publikované: 13.04.2009 20:56:26 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Krvička, no čo už so mnou, som aká som,
    to hipisáctvo mám nejako v krvi... žijem si s ním už pár rôčkov, tak na hranici morálky a pseudomorálky a ver mi, že mi je tak celkom fajn...
    :-)
    publikované: 13.04.2009 20:59:32 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Viete, mne príde, že tu je akási spoločnosť.
    Provokujúcich ľudí, ktorí, neviem prečo, bažia za čítanosťou, počtom komentov. Príde mi to tak, ako by za to mboli platení.
    No, čo by nie?
    Však udržať blog v chodu, kde sú práva už prešlé, niečo stojí.
    A ešte niečo by som rád.
    Neautorizovaných komentátorov beriem za niečo ako konšpirujúcich človiečikov, ktorí sa hanbia za to, ako im mamenka hovorila. To platí i o aliasoch, nickoch. Každý sa snaží byť niekym iným, než je. Hanbí sa za to, že je hajzlbába, tak je doktorka filozofie s nikom , ktorý si nik nemá šancu zapamätať.Najlepšie How 123Ci de orgo 321.
    Ako keba ste zabudli, že ste nádherné Haničky, Janky, Ivanky, Žanety, a já nevím , aké eštľ. Prosím vás pekne, čo máte z takej konšpirácie, že Cadmium 564? Veď to jednému príde, že ste radioaktívne.
    publikované: 13.04.2009 21:17:53 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Mito
    "Každý sa snaží byť niekym iným, než je."
    ved aj ty si tu za anjela (provokatera), co je nauceny zabijat do piatich sekund-to sa bezne chape za nie velmi anjelske gesto, skor certovska primes v dost extremnej podobe z pohladu obycajneho cloveka

    hmm, k tym konspirantom: asik viaceri studovali crowleyho "sonaty" ;-)

    publikované: 13.04.2009 22:01:23 | autor: zamatova krvicka (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Zamatová krivička, neautorizovaná,
    som asi namyslený, neznášam všetkých, čo v mene nesúhlasu s ich presvedčením, hlásajú právo zsmrtiť odporcu. A pokiaľ zastávaš rovnaký názor, na Crowleho sonáty sa vzseriem. A jeho prívržencov považujem za intelektuálnych mrzákov. A s tým nič nenarobíš. Bohužiaľ.
    publikované: 13.04.2009 22:30:23 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  11. pako, ty asi nevieš aký lacný materiál je to...
    tvoje vysvetľovanie. Chápem že si sklamaný. Nevymenovali ťa za biskupa. Ale Ježiš za to nemôže. To je tvoja chyba. Pravidlá poznáš, sú dané 2000 rokov a keď chceš podľa nich hrať tak musíš v súlade s ostatnými, inak nebude koncert. O čo ide v tom tvojom článku?
    publikované: 14.04.2009 02:43:19 | autor: kapsikon- (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Oh My Jesus Fuck
    som si vsimla uz aj ten clanok,... len tolko:

    http://media.photobucket.com/image/fucked%20jesus/mr_audacious/bunny-jesus.jpg

    publikované: 14.04.2009 04:43:59 | autor: zamatova krvicka (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Otázky viery by mali byť čisto osobnou záležitosťou
    každého človeka. Preto sa pokladá všeobecne za neslušné, pýtať sa na čo veríš. A pretože ja sa za to nehanbím, bolo by to zbabelé, podľa mna, ale je to iba moje presvedčenie, nepotrebujem mať následovníkov, skrývať svoju vieru a presvedčenie, tak tu dávam na známosť, že som Husita. Krstený v kostole, kde skonali výsadkári, čo odpravili pražského protektora.
    Ale uznávam slobodnú voľbu viery. Každý Homo by mal v niečo veriť. Verím na nádheru bytia. Na láskou presiaknutý inštitút člověčenství. Je v našej moci, aby sa Armagedon nekonal. Tomu verím.
    publikované: 14.04.2009 08:57:05 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014