Cesta k Svetlu

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Osmičky a dejiné zvraty

Z pohľadu duchovného poznania o číslach je známe, že číslo osem je číslo ducha. Ak vezmeme do úvahy, že rozhodujúce zlomové udalosti českého národa, ruka v ruke s národom slovenským, prichádzali v dvadsať a desaťročných cykloch osmičkových koncoviek, tak tento cyklus zreteľne vypovedá o vrcholoch duchovného prežívania a dozrievania obyvateľstva českej a krátkodobo i slovenskej krajiny v ich spoločnom súžití.
 
   Ak za základ vezmeme jednotlivé rytmy desaťročí, tak môžeme pozorovať, hlavne na minulom storočí, zreteľné vysvedčenie nedostačujúcej duchovnej zrelosti obyvateľstva Československa.
 
   Rok 1918 (28.10.) – vznik Československého štátu – zvolenie demokratického ústavného systému bez silného mandátu vládcu či kráľa krajiny. (Túto vodcovskú osobnosť však v čase svojho prezidentského mandátu plnohodnotne duchovne zastupoval prezident T. G. Masaryk; *7.3.1850, †14.9.1937, prezidentom od 14.11.1918 do 14.12.1935.)
 
   Rok 1938 – Mníchovská dohoda – uzatvorená 29.9.1938 – podvod okolitých európskych krajín na Československom štáte. Tento dej nastal, keď úlohu prezidenta zastupoval už Eduard Beneš, ktorého síce možno považovať za vynikajúceho diplomata, nie však za prirodzene duchovne povolaného vládcu. (Zvolený do funkcie 18.12.1935 – abdikoval po Mníchovskej dohode 22.10.1938. Po vojne opäť zvolený 28.10.1945 – abdikoval 7.6.1948.)
 
   Toto obdobie znamenalo v skutočnosti vyjadrenie duchovného prepadnutia obyvateľstva, keďže Svetlo už v tomto období ponúkalo svoju záchranu celému ľudstvu na Zemi. Obyvateľstvo Československa však už v tej dobe uprednostňovalo hmotný, materiálny záujme pred záujmom duchovným.
 
   Rok 1948 – duchovný vzostup, ktorý mohol nastať prežitím utrpenia 2. svetovej vojny, vyvolanej chcením temna, sa nedostavil a už v najbližších rokoch 1946 a 1947 obyvateľstvo naznačilo smer, ktorý bol rýdzo hmotného rozmeru v naplňovaní životných potrieb.
 
   Prezident Beneš vzápätí umiera 3.9.1948 (z prezidentského úradu abdikoval 7.6.1948) a novým prezidentom sa 14.6.1948 stal Klement Gottwald so svojimi hrubo komunistickými predstavami o zmysle života na Zemi.
 
   Rok 1968 – dve desaťročia trvalo obyvateľstvu, kým prišlo na to, že cesta, ukrývajúca sa v komunistických myšlienkach a návodoch na správu krajiny, je slepá.
 
   Duchovní vzostup sa začal rodiť už na sklonku päťdesiatych rokov. (V roku 1958 tento rozmach napríklad naznačoval úspech na svetovej výstave EXPO 58.)
 
   Napriek tomu prebudenie ducha nenastalo v takej miere, aby mohla v roku 1968 vystúpiť viditeľná ochrana Svetla československej krajiny pred zneslobodňujúcim temnom z okolia. (Atak začal 21.8.1968 armádami štátov ZSSR, Bulharska, Maďarska, NDR a Poľska.) Príliš mnoho obyvateľstva totiž opäť začalo v pôvodnom duchovnom prebudení hľadať osobné zištné ciele s vyhliadkami na budúcnosť. Strhnutie všetkých ideí atakom temna sa potvrdilo v slabosti diplomacie, ktorá sa prejavila opäť zúfalou nedostatočnosťou na mieste vládcu krajiny – prezidentom bol Ludvík Svoboda (zvolený 30.3.1968 – odvolaný 29.5.1975).
 
  Rok 1978 a 1988 – jen veľmi pozvoľna sa zdvíhala vôľa ľudí k oslobodeniu v nasledujúcich 20 rokoch. Zo zdanlivo celkom rozleptaných nádejí na zmysluplný život (obdobie normalizácie) sa zrodila predovšetkým v mladej generácii na konci osemdesiatych rokov väčšia odvaha vyjadriť odmietnutie pretrvávajúceho stavu.
 
   Rok 1988 bol rokom stále väčšieho napätia v prebúdzajúcich sa duchovných ideáloch. Dôležitá príprava, ktorá sa v tomto roku odohrala v mnohých jemných a neviditeľných vláknach, mohla nakoniec v dozretých vonkajších podmienkach preraziť na povrch do každodennosti hrubohmotného sveta.
 
   Rok 1989 – priniesol po predchádzajúcich prepadnutiach v skúškach českého národa ojedinelý záblesk a výhľad na možnosť ďalšieho duchovného vzostupu.
 
   Rok 1989 - 2008 – to vše však už čoskoro začalo opätovne upadať do zabudnutia a možno povedať, že český národ rovnako ako po desiatich rokoch v roku 1998, tak aj v tomto roku, v roku 2008 po uplynutí takmer dvadsiatich rokov od roku 1989, opäť úplne prepadol v dekadickom cyklickom vysvedčení svojho duchovného úsilia.
 
   Podľa toho, ako to vyzerá, nachádzame sa dnes duchovne na stupni, zodpovedajúcom práve roku 1938! Zdanlivé hmotné zabezpečenie s možnosťou užívania si práv a slobôd demokratického štátu so slabým súčasným prezidentom, ktorého duchovné hodnoty nie sú o nič ďalej ako hodnoty prezidenta Beneša.
 
   Dnes však žijeme v celkom inej dobe než pred sedemdesiatimi či štyridsiatimi rokmi! Žijeme v dobe veľkého duchovného diania, ktoré dávni proroci nazývali Božím súdom ľudského pokolenia na Zemi! Čo bude s nami za 10 rokov?
 
   Rok 2018 je nesmierne vzdialený pre všetky vyhliadky, ovplyvňované súčasným vnímaním sveta. Podľa všetkého je dosiahnutie roku 2018 podmienené pre ľudstvo, čiže aj pre obyvateľov Čiech najprv nevyhnutným prerodom v duchovnom úsilí. Čechy majú pritom nesmiernu duchovnú zodpovednosť kvôli zasľúbeniu ísť pre všetkými ostatnými národmi na Zemi.
 
   Možno to vôbec dosiahnuť s tým, akí sme dnes?
 
   Do konca tohto roku chýbajú ešte viac ako 4 mesiace. Práve jeho záver môže ešte o mnohom napovedať.
 
   Číslo osem je symbolom ducha – možno ho naplno využívať na vzostup, alebo celkom premárniť honbou za ničotnosťami! Všetko je skutočne v rukách našej slobodnej vôle, v rozhodovaní nás samých!
 
   Zdroj: www.ao-institut.cz
 

Vážne texty Českého inštitútu | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014