Cesta k Svetlu

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Niečo vážneho o Pravde!

Ľudia by si mali byť vedomými toho, že svojim vlastným úsilím zdola nahor, nech už by bolo akokoľvek intenzívne a poctivé, sa nikdy oni sami nemôžu dopracovať k poznaniu absolútnej Pravdy. Človek je totiž dieťaťom stvorenia a vždy ním aj zostane. Jeho hranicami zostane preto naveky obmedzený náš obzor.
 
    Ak je však ľudské hľadanie silné a ak je takýchto ľudí viac, je tým vysielaná určitá forma prosby smerujúcej nahor, aby nám mohla byť práve zhora Pravda darovaná. Svojim vážnym hľadaním a úprimnou túžbou môžu teda ľudia spôsobiť, že z Výšin – zo Svetla, nachádzajúceho sa nad stvorením môže prísť nadol Posol, ktorý im Pravdu ukáže a zvestuje. Výklad skutočnej Pravdy im totiž môže dať iba ten, kto prebýva nad stvorením a dokáže ho preto prehliadnuť ako celok.
 
   Ľudia teda majú túžiť po Pravde a toto ich úsilie je potrebné a chcené. Na druhej strane však majú byť pokornými a vedomými si svojich obmedzení a vlastných hraničných možností v schopnosti poznávania. Ich vážne a úprimné úsilie môže byť potom odmenené sprostredkovaním a nájdením absolútnej Pravdy, ku ktorej by sa oni sami, svojim úsilím zdola nahor nemohli nikdy dopracovať a ktorú môžu iba prijať.
 
   Kristus, ktorý bol takýmto Poslom z Výšin, prichádzajúcim na zem ako živé splnenie túžby ľudí po Pravde však videl, že pre ich vtedajšiu vnútornú nezrelosť im ju ako celok, v celej jej komplexnosti ešte nemôže darovať. Ešte by ju totiž neboli schopní pochopiť a tak im, vzhľadom k možnostiam ich chápavosti zatiaľ predovšetkým ukázal aspoň tie najdôležitejšie smernice pre správny život na zemi. Žitím a riadením sa podľa jeho učenia by sa čoraz viacej prehlbovala ľudská duchovná a osobnostná zrelosť, na základe ktorej sme sa napokon mali stať schopnými prijatia úplnej Pravdy.
 
   Z tohto dôvodu nám preto Kristus zasľúbil príchod iného Posla z Výšin, ktorý nám v dobe, keď už budeme na to vnútorne pripravení, sprostredkuje celú a úplnú Pravdu. V tejto súvislosti riekol: „Ešte veľa vám mám toho povedať, ale teraz by ste to nezniesli. Keď príde On, Duch Pravdy, uvedie vás do plnej Pravdy, lebo nebude hovoriť sám zo seba, ale bude hovoriť, čo počuje a zvestuje vám, čo má prísť.“
 
   No a v splnení uvedených Kristových slov nakoniec prišiel na zem i avizovaný Duch Pravdy a priniesol nám poznanie Pravdy v celej jej komplexnosti a celistvosti. Priniesol nám práve to poznanie, ktoré ľuďom svojho času nemohol zvestovať Kristus a to pre ich vtedajšiu nezrelosť.
 
   Vyššie spomínané Kristovo zasľúbenie príchodu Ducha Pravdy nie je teda vôbec totožné s vyliatím Ducha Svätého, ktoré sa udialo na Turíce. Tento výklad cirkví je nesprávny a zavádzajúci! Jeho nesprávnosť potvrdzujú i Pavlove slová, napísané dávno po tejto udalosti: „Teraz poznávame iba z časti a nedokonalo. Ak však príde dokonalosť, pominie všetko nedokonalé.“ Samotní učeníci teda nepovažovali vyliatie Ducha Svätého za splnenie prisľúbenia príchodu Ducha Pravdy, ako tomu neskôr začali mylne učiť kresťanské cirkvi.
 
   Pre každého mysliaceho človeka by malo byť hľadanie Pravdy v jeho živote prvoradým. Hľadanie a nájdenie Pravdy! Pravdy o živote a jeho zmysle, o smrti, o utrpení, o človeku, o stvorení a o Stvoriteľovi. To je veľkou úlohou všetkých ľudí na zemi! Aby k tomu ale mohlo dôjsť, musí po tom človek naozaj vážne túžiť, musí byť správne otvorený, vnútorne pripravený a pokorný. Takýmto ľuďom je teraz, práve v dnešnej dobe oná túžobne hľadaná, absolútna Pravda bližšie, ako na dosah ruky.
 
M.Š. priaznivec stránky : http://ao-institut.cz/
 
 

Hľadanie Pravdy | stály odkaz

Komentáre

  1. Ano, Jezisko Kristus poznal pravdu, ty vole
    ..vedel, ze najlepsie urobi, ked zdochne na krizi. Zit v jeho casoch, ostal by som mu jeho trnami poskrabanu gebulu a vysral sa mu do ust, aby si ich zapchal.
    publikované: 02.01.2011 19:18:47 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. nuz, keby to bola ozajstna historicka postava
    a nielen zhatlanina roznych archetypov
    publikované: 02.01.2011 19:24:15 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Posolstvo ľudskosti
    nazdar Helloboy, a co O'Brien z Orwellovho romanu 1984, k takemu hlasatelovi Pravdy by si sa ako zachoval (ak by to nebola iba literarna postava)?
    publikované: 04.01.2011 09:59:45 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  4. dik za tu knihu
    je zaujimava. Asi som zil pozadu, ze som na nu zabudol. Ale necital som ju. O'Briana by som poslal strojom casu fungujucim pre fiktivne postavy do Svateho pisma a potom Svate pismo prepisal a tiez vsetky zmienky a citacie z neho v ostatnych zaznamovych mediach a ludom by som vymyval mozgy dovtedy, kym by neuverili, ze O'Brian bol uz v Svatom Pisme spominany. jk ...taka ideologia sa sama znici. Co ked bola informacia o zlyhani projektu MKULTRA dezinformaciou?
    publikované: 05.01.2011 00:43:25 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Dik za reakciu
    okej, nech je po Tvojom, dajme tomu ze je sprostost aby bolo mozne vsetky zmienky a citacie pozmenovat (tak ako sa to dialo roku 1984 na Ministerstve pravdy). dufam ale chapes co autor tou knihou - hoci si ju necital -, hlasa. Aj jemu by si nasral do ust? Lebo pred cim nas vystriha -[[

    Jestli chces obraz budoucnosti
    predstav si vysokou botu
    ktera dupe po lidske tvari - navzdycky. -[

    Odmlcel se, jakoby ocekaval ze Winston neco rekne.
    Winston se zase pokousel schoulit na luzku.
    Nemohl nic rici. Srdce jakoby mu zamrzlo.
    O'Brien pokracoval:

    ]- A pamatuj si ze je to navzdycky. Vzdycky bude
    nejaka tvar po ktere se bude slapat. Vzdycky bude
    nejaky kacir, nepritel spolecnosti, ktereho
    znovu porazime a ponizime. (...) Vidim ze si zacinas
    uvedomovat jaky to bude svet. Ale nakonec ho nejen pochopis;
    prijmes ho, privitas, stanes se jeho soucasti.
    - George Orwell

    ]]- je bohuzial Pravda.
    publikované: 05.01.2011 02:29:42 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  6. staci mi mat sa dobre
    a nikto nemoze obmedzovat moju ideologicku slobodu, do ktorej patri aj zosmiesnovanie postavy Jezisa Krista a vsetkych spiritualnych vsuvok vlozenych do akehokolvek nabozenstva na zaklade zjaveni nejakych schizofrenikov :) ale aj tak si ich rad precitam...
    publikované: 05.01.2011 03:46:11 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  7. William Wallace
    z filmu Statočné srdce (podobne ako Jezis) tiez "vedel ze najlepsie urobi ked" pojde (proti presile) za svojou družkou (na popravisko) a vyda sa tak do ruk osudu (kedze guvernerovi ich dediny odopreli pravo prvej noci) - Tvoju ideologicku slobodu Ti neberiem ale na ine sa Ta pytam -: tiez by si (potom spolu s tou luzou) hadzal po nom zeleninu a pluval mu do ksichtu?
    publikované: 05.01.2011 11:06:15 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  8. ponukam len iny nahlad
    vacsina krestanov sa drzi svojho presvedcenia len preto, ze nikdy nepoculi cudzie nazory a vobec o nabozenstve neuvazuju kriticky. A tu sa rozoberal Jezis ako posol pravdy, hoci je to fiktivna postava. No tak som urobil trochu ostrejsi utok - nevidim na tom nic zle. Preto, ze "skladam z trona" jednu mytologicku postavu neznamena to, ze som zly a ze by som tak urobil s kazdou... hm?
    publikované: 05.01.2011 12:08:35 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  9. doplnenie
    nedrzim sa ziadneho nabozenstva ani mytologie, hoci rad si ich citam a vyberam si z nich, co sa mi hodi. Niekedy si tvorim pribehy, ked vyberam spracovanie archetypov z roznych mytologii a davam ich spolu do konfliktu a sledujem, co z toho vznikne.
    publikované: 05.01.2011 12:12:24 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Bez obáv
    neodsudzujem Ta, pokojne si dalej mysli ze vaecsina krestanov (spolu napr aj s Jiřím Grygarom - poznas? -, fyzikom z Oknien vesmíru dokorán) sa drzi svojho presvedcenia len preto lebo nikdy nepoculi cudzie - napr aj tie O'Brienove -, nazory a vobec o nabozenstve neuvazuju kriticky ak teda (tu biblicku - podla Teba fiktivnu -, postavu) Jezisa povazuju za posla pravdy ktorej povod je za hranicami stvorenia (tohto materialneho sveta). Nechajme my tieto skriepky bokom :) a podme na vec z Braveheartovho nahladu, si za?
    publikované: 05.01.2011 14:45:27 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  11. aky ma zmysel
    rozoberat tieto picoviny? Bibliu som cital Stary zakon minimalne 3x a Novy zakon asi 5x. Grygar sa mi zda pritepleny a Jezisova matka bola kurva, ktora podviedla Jozefa. Jezis chudak trpel bludnou predstavou, ze jeho foter je Boh. Bol to paranoidny schizofrenik. Neskor mu prisudili rozne zazraky. Jezis mohol zit, ale vlastnosti, ktore mu po smrti prisudili (zacali o nom pisat az 30 rokov po jeho smrti). Nematerialny svet je co? Ako moze ovplyvnit teba tu a teraz? Daj si drogu DMT a budes mat pocity, ako niektori ludia pri klinickej smrti. Wallace bojoval za slobodu, nie za otroctvo.
    publikované: 05.01.2011 16:48:12 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Nemá žiadny zmysel
    rozoberat tu Bibliu a Jezisa (a Grygara tiez nie: Tebe sa zda pritepleny a teda sa nerata? hmmm, aj to je (podla mna dost stupidny) argument (ale neva), nechajme to tak). Podme my len pekne k Volisovmu boju za slobodu: Co myslis, urobil vtedy (pre seba & company) dobre - vtedy ked podrezal krk tomu ich guvernerovi -, ked isiel (vzhladom na okolnosti) vlastne na istu smrt?
    publikované: 05.01.2011 18:25:11 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  13. o tom nech si urobi nazor kazdy sam
    proste sa to stalo. Kym nikto nenanucuje, ze to bolo dobre alebo zle, je mi to jedno. Ked ta zaujimaju moje nazory, tak si precitaj moj blog, tam som uz rozoberal problematiku dobra aj zla aj krestansku problematiku. V opacnom pripade si najdi nejaku inu obet na taketo rozhovory a moralizovania. Nie som zaujaty v tejto teme.
    publikované: 05.01.2011 20:05:56 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  14. cokolvek, co napisem
    ta rozhybe na dalsich 6 mesiacov.
    publikované: 05.01.2011 20:07:48 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Už som čítal,
    pomimo Vianočnej - resp ventilačnej: "Anjeli zjebaní, najprv pastierom natrhli riť, zavreli piču, zas idú piť." -, koledy (a Tvojich vysvetleni k tomu) aj ine Tvoje uvahy o tom KTO SOM (vo vseobecnosti): hrdý na to že som podlé a zákerné zviera riadené pudmi ale napriek tomu manipulovateľné a zneužiteľné, trasúce sa o holý život večne sa skrývajúc a utekajúc od problémov svojho vlastného uzavretého vesmíru v ktorom "už mŕtvy" žijem v sieti informácií a ich vzájomných vzťahov čo sa deje na základe nejakých pravidiel ktoré emanujú z nejakého princípu pomenovaného Boh či Tao o ktorom by si rad nieco zvedel :) ibaze pozriet sa na situaciu z Braveheartovho nahladu je asi nad Tvoj pochop...
    publikované: 05.01.2011 23:11:20 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  16. mas pravdu :-)
    vyhral si
    publikované: 06.01.2011 01:03:11 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Tak ideme sa zhovarat
    ?
    publikované: 06.01.2011 01:13:54 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  18. nepochopil by som to
    ...
    publikované: 06.01.2011 01:15:45 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  19. hb -máš u mňa
    jednotku s hviezdičkou !!!
    publikované: 06.01.2011 07:40:06 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  20. 1*
    za nechapavost a nebotyčnú tupost? :)
    publikované: 06.01.2011 11:22:56 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  21. O.K., robentin
    Film Statocne srdce som videl. Podla mojho nazoru bol Wallace vemi charizmaticky clovek, ktoreho zivot skusal roznymi sposobmi, no naucil sa mat odhodlanie a drzat sa svojej ideologie, i ked ho to nakoniec stalo zivot. Nesudim ho, ze viedol vojny, nesudim tych, ktori ho zradili a nesudim ani tych, ktori ho odsudili, pretoze kazdy z nich mal svoj motiv. No on bol ustrednou postavou toho filmu, preto to psychologicky na cloveka posobi tak, aby viac nadrziaval prave jemu (Wallaceovi). Charizma sa da pouzit na obhajobu pozitivneho aj negativneho. Vo vseobecnosti uz Sokrates je nejakym podobnym no znamejsim prikladom z davnejsej minulosti (tiez zomrel za svoju ideologiu). ...Jim Jones, Adolf Hitler, Charles Manson - tiez charizmaticky ludia, no vo vseobecnosti posudzovani v modernej spolocnosti negativne. A ani sa tomu necudujem. Nelutostne pripravili o zivot mnoho ludi, ktori im nijak neublizili. Co rodiny tych obeti? Neslo ani o pomstu, iba o negativne pouzitie charizmy s nasledkami vytvorenia zapornej karmy.

    No predsa aj z tejto negativnej karmy sa da cerpat a pretransformovat ju v nieco lepsie. Spominany ludia maju aj svojich priaznivcov. A napriklad v japonsku je komunita organizovaneho zlocinu, Jakuza, vseobecne prijimana, dokonca aj policia sa proti nim boji zasahovat (mimo to, ze Jakuza ma obrovske mnozstvo clenov a bohatu historiu a par zasahov by nestacilo).
    publikované: 06.01.2011 13:51:40 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  22. gramatika
    * "charizmaticki ludia"
    * "Spominani ludia"
    publikované: 06.01.2011 13:53:47 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  23. a slovo japonskom
    sa pise s velkym Dz ;-)
    publikované: 06.01.2011 16:27:48 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  24. teda Japonsku..
    ..lenze ja som tupy, tak mi to snad odpustis :-)
    publikované: 06.01.2011 16:28:58 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Statočné srdce
    hello Boy, fajn ze si sa vratil, zaujimal som sa vsak o ten "okamih" v ktorom sa vydal v ustrety (vzhladom na okolnosti) vlastne istej smrti, vtedy ked (sa to potom zvrtlo a) podrezal krk tomu ich guvernerovi. Vži sa do tej jeho situacie, ako sediac na tom koni (odovzdane osudu) postupuje z hor s prazdnymi rukami (s nunčakom na chrbte). Co ho asi viedlo k tomu, aky mal motiv ze sa vydal (proti presile) za svojou družkou (na popravisko)? O tomto sa podme trosku pozhovarat, je v tom kluc k pochopeniu toho co znamena byt ludskou bytostou.
    publikované: 06.01.2011 18:13:08 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  26. skor je v tom kluc k tomu
    co to znamena byt zaslepeny laskou. Nemyslis si, ze to, co to znamena byt ludskou bytostou, sa da len citit? A citi to kazdy sam za seba. Myslim si, ze hovoris skor o kluci k univerzalnym ludskym pohnutkam a motivom - vobec k tomu, co je zodpovedne za formovanie systemov presvedceni u ludi.
    publikované: 06.01.2011 19:02:10 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  27. ale mozno sa mylim
    ak ano, necham sa poucit, ako si to myslel
    publikované: 06.01.2011 19:04:17 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  28. Zaslepený láskou
    si na objekte svojej tuzby nevsimas jeho neželatelne vlastnosti a nechavas sa nim vyuzivat alebo aj zneuzivat. To nebol Volisov pripad. Vydal sa v ustrety inak istej smrti lebo - ano, bol to bojovnik -[

    Obecne receno, Cestou valecnika je
    rezolutni prijeti smrti. A i kdyz nejen valecnici
    ale i knezi, zeny, venkovane a dalsi "nizsi"
    lid umi ochotne umirat v pripade povinnosti
    ci z hanby, jde o odlisnou vec.
    - Mijamoto Musaši

    ]- ale to nie je to hlavne.
    To hlavne je ze tym
    skutkom smeroval k comusi
    co presahuje tento materialny
    svet. K svojmu najvlastnejsiemu
    ja ktore spaja ludi
    dobrej vôle. -: Ja som Ty.
    publikované: 06.01.2011 20:04:30 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  29. vaaaalecniiiiiik :-)
    publikované: 06.01.2011 20:41:54 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  30. velmi vtipny obrazok
    dakujem za podnet k tomu najst ho... A tiez za najdenie tohto citatu: "There is probably no God. Now, stop worrying and enjoy your life."
    publikované: 06.01.2011 20:58:39 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  31. ja ma vlastne
    jezisa rad. A uplne najradsej mam sex s prekrasnou zenou pod krucifixom.
    publikované: 06.01.2011 21:05:41 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  32. hoci
    sex som nemal uz asi tristvrte roka, takze to v kontexte tohto faktu moze vyzniet pokrytecky..
    publikované: 06.01.2011 21:08:25 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  33. Ach tá podoba
    noooo Helloboy, zase si sa neudrzal... dajako Ti ten Jezis ale lezi v zaludku, :) vsakze je hodne pravdy na tom Musašiho citate, citis to?
    publikované: 06.01.2011 22:35:06 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  34. nerad by som umrel
    toto je jediny zivot, ktory mam, v tejto hmotnej existencii. A je to zvedavost, ktora ma udrzuje pri zivote. No som si vedomy toho, ze raz koniec pride. Ak by to slo, chcel by som zit vecne bez nutnosti prijat nevyhnutnost smrti. A s moznostou neustaleho zlepsovania kognitivnych schopnosti a dlhodobej pamate.
    publikované: 07.01.2011 20:39:24 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  35. Kazdý človek chce žiť
    niekedy si však musí vybrať (a ist do nebezpecenstva) tak ako Neo (s Trinity pri zachrane Morfea) vo filme Matrix, videl si?
    publikované: 10.01.2011 12:24:13 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  36. nie kazdy chce zit
    Niekto tuzi umriet, nenavidi svoj zivot, len si mysli, ze nie je hodny ani smrti a pred zivotom sa musi skryvat.
    publikované: 10.01.2011 16:18:31 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  37. V súkolí dobra a zla
    dobre, nebudem Ti oponovat, niekto by to mal uz rad za sebou, pre niektorych (napr tazko chorych ludi v bolestiach) je smrt vykupenim. Ty by si vsak umrel nerad, vratme sa teda k tej situacii okolo Morfea, vtedy ked bol v rukach agentov a Neo s Trinity mu isli na pomoc. alebo zoberme si disidentov:

    Najtazsich priestupkov sa voci komunistom dopustali tí co spochybnovali ich pravo na diktaturu -[ co bol vlastne aj Volisov pripad: ten spochybnil pravo guvernera na prvu noc ]- a tak ohrozovali vladnuci system. Ked sa napriek drastickej cenzure objavili kriticke hlasy, stávali sa tercom brutalnych represii, fyzicku likvidaciu nevynimajuc. (Jozef Kozaňák, Základy inteligencie)

    za Hitlera v Nemecku by bol z Teba - keby si bol Nemec -, aky esesák? Krásny život v podaní Roberta Benigniho si hadam videl tak hadam vies na co tu narazam. Narazam na situaciu toho hoteloveho hosta ktoreho vsak fašisti navliekli do uniformy...
    publikované: 11.01.2011 09:11:24 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014