Cesta k Svetlu

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Aká je pravda o zmŕtvychvstaní Ježiša Krista?

Kristus nevstal z mŕtvych telesne, pretože to podľa prírodných zákonov, stanovených jeho Otcom, nie je vôbec možné. A ako z jeho vlastných slov vieme, Syn Najvyššieho, neprišiel na zem Zákony rušiť, ale naplniť.
 
   Prírodné zákony, ktoré fungujú vo stvorení, reprezentujú vôľu ich Tvorcu. Keďže však Tvorca univerza je dokonalý, aj jeho Zákony sú dokonalé. V pojme dokonalosť je ale zahrnutý princíp nemennosti a stálosti, pretože to, čo je dokonalé, nemožno už nijakým spôsobom meniť a vylepšovať. Inak by to potom predsa nemohlo byť dokonalé.
 
   Dokonca ani „zázraky“, ktoré robil na zemi Pán Ježiš, sa nijako nevymykali spod účinkov prírodných zákonov, alebo inak povedané, Zákonov stvorenia.
 
   Vezmime si napríklad vzkriesenie Lazara. Keď človek zomrie, istý čas, podmienený jeho vnútornou zrelosťou, trvá odpútavanie duše od tela. Čím je človek vnútorne zrelší, tým sa jeho duša odpúta skôr a naopak, čím je menej zrelý, tým to trvá dlhšie. Počas spomínaného odpútavania je duša spojená so svojim, už zdanilo mŕtvym, pozemským telom, takzvanou striebornou šnúrou, ktorá sa čoraz viacej napína, stenčuje a až keď sa celkom pretrhne, až vtedy dochádza k jej definitívnemu odlúčeniu od tela, čiže k pozemskej smrti.
 
   Pán Ježiš samozrejme o týchto skutočnostiach vedel a dokázala ich aj vnímať. No a v konkrétnom prípade Lazara jasne videl, i keď ubehlo niekoľko dní od jeho zdanlivej smrti, že jeho duša zostáva stále spojená s telom prostredníctvom striebornej šnúry. Na základe tejto skutočnosti mohol potom, silou svojej Božej podstaty, prinavrátiť dušu do jej telesného príbytku.
 
   Takto teda, v súlade s prírodnými zákonmi, prebehlo vzkriesenie Lazara. Ak by ale bola strieborná šnúra pretrhnutá a duša už odpútaná, nemohol by ju do tela vrátiť ani samotný Syn Najvyššieho, pretože podľa Zákonov stvorenia, stanovených jeho dokonalým Otcom, to už nie je možné.
 
   No a rovnako nebolo, podľa tých istých Zákonov Otcových možné, aby Ježišovo zmučené a prebodnuté telo vstalo telesne z mŕtvych, nakoľko odlúčenie jeho duše od stýranej telesnej schránky, vzhľadom k Božej podstate,   prebehlo takmer okamžité.
 
   Že nevstal Kristus telesne z mŕtvych, o tejto skutočnosti sa nachádza i v samotných evanjeliách niekoľko dôkazov. Keď sa totiž napríklad po svojej smrti Pán zjavil Márii Magdaléne, hoci sa s ňou rozprával dlhšiu dobu, ona ho spočiatku nespoznala. Rovnako ho tiež nespoznávali aj jeho učeníci na ceste do Emaúz. Prečo? Jednoducho preto, lebo telo bolo iné. Počas týchto stretnutí s Pánom sa totiž jeho najbližším otvoril vnútorný, duševný zrak a oni ho boli schopní vnímať v jeho duševnom tele, ktoré bolo iné, ako to hmotné.
 
   Ďalším dôkazom je napríklad fakt, že v kruhu svojich učeníkov, zhromaždených za zatvorenými dverami, sa zjavil zrazu, náhle a neočakávane. Položme si otázku: Môže človek v hmotnom tele vojsť do miestnosti cez múr, alebo cez zatvorené dvere? Odpoveď znie: Nie! Človeku s hmotným telom je to nemožné, avšak pre duševné, čiže jemnejšie telo, podobné prekážky nejestvujú.
 
   No a to isté platí aj pre nanebovzatie, ktoré sa udialo 40 dní po Mesiášovej pozemskej smrti. Opäť otázka: Môže sa hmotné, fyzické telo vznášať a postupne stúpať hore do nebies? Odpoveď je opäť jednoduchá: Nie! Pri nanebovzatí videli učeníci stúpať nahor nie hmotné, ale duševné telo svojho Pána.
 
   Ľudia vo svojej neznalosti teda očakávajú od Tvorcu univerza i jeho Syna takzvané „zázraky“ v naivnej predstave, že predsa Najvyšší môže robiť, čo chce. Takáto predstava je však znižovaním a nepochopením veľkosti Stvoriteľa, nepochopením jeho dokonalosti, ktorá môže vytvárať iba dokonalé. No a táto dokonalosť a preto aj nemennosť a večnosť jeho Zákonov jednoducho nepripúšťa takú ľubovôľu, akú si naivný a nevedomý pozemský človiečik predstavuje pod pojmom „zázraky“.
 
   Každé dianie vo stvorení, bez jednej jedinej výnimky, sa musí vždy pohybovať iba v medziach účinkov Zákonov stvorenia. Prísne vzaté, zázrakov v skutočnosti niet! Jestvuje iba dôsledné, Zákonité dianie, ktoré však ľudia, z titulu i ich vlastnej neznalosti a nevedomosti zvyknú nazývať „zázrakmi“.
 
   Ak by totiž bola možná ľubovôľa v jednaní Stvoriteľa, jeho Syn by sa predsa nemusel vôbec pozemsky narodiť. Mohol sa iba tak, niekde znenazdajky objaviť. Nemusel by znášať všetky strasti ľudského života, ako je únava, hlad, bolesť a nakoniec i hroznú smrť na kríži. Všetko sa predsa mohlo udiať úplne inak, jednoducho a bezbolestne, akoby šibnutím čarovného prútika.
 
   Keďže ale Pán všetkých svetov rešpektuje svoje vlastné, dokonalé Zákony, musel sa i jeho Syn narodiť na zemi, ako hociktorý iný, pozemský človek a celé jeho hmotné bytie bolo podriadené účinkom prírodných zákonov presne tak, ako je im podriadené bytie každého z nás. V tom spočívala i veľkosť jeho obety, že On, Najvyšší, dobrovoľne zostúpil do pozemského tela a podrobil sa zákonom hmotnosti.
 
   Takýto pohľad na dokonalosť Tvorcu sa bude snáď mnohým zdať, ako určitá forma viazanosti, či dokonca bezmocnosti Stvoriteľa v hmotnom svete, v ktorom je i On sám viazaný svojimi vlastnými Zákonmi. Podobný názor sa však môže zrodiť iba v hlave malého pozemského človiečika, považujúceho za základ a východisko všetkých svojich pozorovaní iba hmotný svet, v ktorom žije. Ďalej už jeho malé, obmedzené myslenie nesiaha.
 
   Avšak z pohľadu zhora, na celé stvorenie, ako na celok, v ktorom je hmotný svet iba tou najnepatrnejšou časťou, z tohto celkového pohľadu funguje všetko bezchybne, dokonale a spravodlivo, až do tých najmenších detailov. To naozaj iba malý, obmedzený pozemský človiečik, z vlastnej lenivosti a pohodlnosti neznalý Zákonitostí, môže hovoriť o nejakej viazanosti, či naivne dúfať v akty ľubovôle vo forme „zázrakov“, popierajúcich dokonalosť Tvorcu univerza.
 
   Prečo je však o týchto skutočnostiach potrebné hovoriť a prečo je treba o nich vedieť? Pretože jedného dňa sa nám môže stať, že ak na zemi neprídeme k správnemu Poznaniu, odnesieme si so sebou všetky mylné a nesprávne názory na takzvaný „druhý breh“, kde sa nám   stanú neprekonateľnou prekážkou na ceste nášho vzostupu smerom k Svetlu. Pred touto prekážkou potom zostaneme bezmocne stáť dovtedy, kým nebudeme schopní urobiť rozhodujúci obrat vo svojom vnútri a zmeniť hlboko zakorenené, nesprávne názory, ktoré boli na zemi u mnohých dokonca súčasťou ich vyznania viery.
 
   Podobný postoj, podobné zotrvávanie na nelogických a neopodstatnených dogmách nie je však v podstate nič iného, ako akt pýchy a svojvoľnosti človeka, ktorý nechce pokorne poznávať dokonalé Zákony, fungujúce vo stvorení, ale naopak, on, malý pozemský človiečik si nad ne dovoľuje pyšne nadradiť svoje vlastné predstavy a názory.
 
   Nie, niet v nijakej pokory, ani veľkosti v naivnej viere, že v prípade osoby Mesiáša bolo možné konať činy ľubovôle. Pripúšťanie možnosti konania „zázrakov“, ako činov, vymykajúcich sa dokonalým Zákonom Tvorcu sa totiž rovná rúhavému spochybňovaniu jeho dokonalosti. Dokonalosti, ktorá je dokonalá a preto večná, nemenná a teda nepripúšťajúca nijaké zmeny a vylepšenia.
 
   Kto to nechce pochopiť a kto si podobné, nesprávne názory naozaj so sebou odnesie na „druhý breh“, ten, hoci je aj čistý a mohol by duchovne stúpať nahor, musí naraziť na spomínanú, neprekonateľnú prekážku, podobajúcu sa oceľovej stene, ktorú je možné prekonať iba zmenou vnútorného stanoviska a pravým Poznaním. Lebo iba ten, kto dokáže spoznať a odhodiť svoje falošné stanoviská, či už tu na zemi, alebo po svojej pozemskej smrti, iba ten môže kráčať ďalej nahor, ku Svetlu.
 
M.Š.
Spolupracovník časopisu „Prebúdzajúce sa Slovensko“

Ježiš Kristus | stály odkaz

Komentáre

  1. tak Ježiš nie a Lazar ano?..
    a ako chceš vysvetliť prázdny Kristov hrob?..
    a odvalený kameň?..

    hmm...a tak sa pýtam..Cesta k čiej Pravde?.::)))

    publikované: 10.07.2008 17:00:57 | autor: ellita.. (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. NEPÍŠTE TU SOMARINY!!!
    Čo Vám už všetkým ŠIBE???Veľmi dobre poznám BIBLIU a preto viem,že to čo tu teraz vykladáte môže byť istá pravda pre Vás a pre neveriacich ľudí!!!Syn Boží dokáže robiť zázraky a ja tomu verím,verím tomu,že vstal z mŕtvych a keby to čo tu píšete bola pravda tak iste by nebolo v biblii napísané to čo tam napísané je!!!Keďže Ježiš Kristus je Syn Boží,tak mohol vystúpiť do neba so svojím telom a mohol aj prejsť cez stenu.A to,že ho učenníci nepoznali keď sa im zjavil spravil on svojou mocou,zaslepil im oči a otvoril im ich až v správnom okamihu.A Tomáš,ktorý nechcel uveriť sa ho dotýkal a dotýkal sa aj jeho rán...a čo dá sa dotknúť ducha???Ježiš Kristus doteraz pomáha ľuďom svojimi zázrakmi.A píšem to preto,že som rimokatolíčka a nehanbím sa k tomu priznať,počúvam Božie slovo každý,každučičký deň,tak viem čo je tam napísané!!!Tak dávajte bacha na to čo napíšete nabudúce!!!Ak chcete kľudne Vám dám kontakt na miestneho kňaza s ktorým sa poznáme dobre a ktorý by mi toto všetko dosvečil...S Pánom Bohom
    publikované: 10.07.2008 17:34:49 | autor: Lívia (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Ak chcete kľudne Vám dám kontakt na miestneho kňaza s ktorým sa poznáme dobre a ktorý by mi toto všetko dosvečil..
    Fiha, to bude pekne stary knaz :))))))
    publikované: 10.07.2008 17:44:03 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  4. bv, prečo ten posmešok?
    vari sa aj vo veciach viery rátajú len OČITÉ svedectvá?
    publikované: 10.07.2008 18:09:46 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Livia
    Byť rimokatolíkom nikoho neoprávňuje uzurpovať si právo veriť, že moja pravda je tá pravdivá. Doporučujem ti prijať názor iných ako prejav ich vlastného hľadania.Čítaš Bibliu a si si istá, že všetkému správne rozumieš? Ja som tiež kresťanka, verím, čítam Bibliu a možno ma tiež odsúdiš ale čítam aj základy budhizmu, islamu, judaizmu a učenie rôznych iných náboženstiev. Prečo sa nezoznámiť s názormi iných ktorí idú po ceste poznávania? Stejne sa všetci raz stretne v tom istom bode, v náručí jediného stvoriteľa. Nehlásal Mesiáš lásku, porozumenie a toleranciu? Nestačí kresťanom byť, treba kresťanstvo a lásku žiť. Pokoj s tebou.
    publikované: 10.07.2008 19:23:22 | autor: Sakti (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Sakti..možno ano..možno nie..všetci..:))
    neberme to,ako samozrejmosť..to isto ako kresťan uznáš..

    BV..smiem otázku?..v čo veriš ty?..
    si právnička..veríš v spravodlivosť?..napr.?

    a to nechcem vyrývať,ale aj tak si to mnohí tak vysvetlíte..:)))
    publikované: 10.07.2008 19:57:26 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  7. MissEllie, verím v Božie milosrdenstvo a trpezlivosť,
    preto som aj ako kresťan presvedčena, že sa v jeho náručí raz stretneme všetci. Možno som ovplyvnená tým, že verím v sústavne sa vyvíjajúce duchovné zrenie človeka a každý z nás raz dostane novú možnosť najsť Svetlo a Lásku teda Boha.
    publikované: 11.07.2008 13:59:17 | autor: Sakti (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Jezis
    Pred tym nez si precitate co vam chcem povedat, skuste na chvilu pripustit, ze vsetko co doteraz vieme z biblie je len skreslene videnie ludi a k bozej dokonalosti este nieco chyba.

    Nechcem nikomu vyvracat jeho nazor, priznavam ze sa jedna len o moje domienky a netvrdim ze su pravdive, no rad by som sa s vami o ne podelil.

    Vsetci veriaci si hovorime, ze sme bozie deti. Rovnako to o sebe tvrdil i nas milovany Jezis. V com je rozdiel? Ze sme podla mna nepochopili, co nam chcel povedat. Jezisa nam zoslal boh, aby sme videli prikladny zivot, vzor toho ako ma bozie dieta viest svoj zivot. Jezis neublizil nikomu, sam miesto hnevu a pomsty radsej odvisol na krizi. Tym nas vykupil... on bozi syn nam ukazal cestu k bohu... mucednictvo a miesto agresia. A my ho mozme nasledovat... nastavovat vzdy tvar miesto zvierania pasti, rozdavat lasku a chlieb.
    A Jezisove zazraky? Mozno mu dal boh moc, aby sme videli skutocnu boziu silu a uverili.
    publikované: 02.11.2008 23:18:19 | autor: Ronin (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Blbost
    Udalostti ktore suvisia s jezisovym zmrtychvstanim a uzdravovanim chorych ako aj jeho zjavenim.. sa nenachadzaju v ZIADNEJ historickej hodnovernej literature. A AKo vieme biblia bola napisana aj apostolmi, ktorí svoje "poznanie" cerali z ducha svateho a zo zjavenia. Cize zo zdroja ktora neni vobec mozne empirciky overit ani dokazat. No ti co tomu veria dokazuju ze ludska mysel je lahko ovladatelna. Keby som vsetky svoje sny a vidiny spisal do jednej knihy a nazval ju Biblia. Len by som sa smial keby o 2000 rokov sa hadal za to ze tieto moje sny sa skutocne stali :D.. Spamatajte sa ludiaa, zijeme v 21. storoci blesky a pohromy uz vieme logicky zdovodnit takze potreba existencie Boha uz stratila vyznam.
    publikované: 04.12.2008 18:29:59 | autor: Dušan (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. to sú dobré haluze
    a supersaltické extempora extatických megapsychóz.
    Bože ako je nám dobre že takíto ľudia naviažu na seba pozornosť všetkých zaslepených psychotikov a že dajú pokoj normálnym sedliakom....
    publikované: 30.04.2009 23:18:42 | autor: Karmilo (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Ježiš
    Rada by som pripomenula, že evanielia od apoštolov máme štyri a všetky sa v biblickej pravde zhodujú.Popierať zmrtvychvstanie nášho Pána Ježiša Krista je odvaha novodobých filozofujúcich ľudí a každého kresťana musí nutne vaše sektárstvo popudiť. My ktorí veríme, že Ježiš Kristus je 1OO% Boh a zároveň 1OO% človek nemáme problémy uveriť na základe štyroch evanjelií, že vstal z mrtvych.Zavádzate ľudí v základnych pravdach viery.Dovoľujete si písať o chybach, alebo omyloch Boha, či už Stvoviteˇa, alebo Spasiteľa. To nie je hranie sa na fazuľky , lebo náš Boh nás veľmi miluje, ale je zároveň aj spravodlivý a jeho spravodlivost pri zverejňovaní klamstie by sme sa mali aj báť.
    publikované: 07.06.2009 18:23:38 | autor: liliana (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014