Cesta k Svetlu

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Veľká Noc – oslava vraždy!

Ako by ste sa pozerali na človeka, ktorý schvaľuje vraždu? Ako na zločinca a potencionálneho vraha! Ako sa možno pozerať na kresťanský svet, ktorý považuje vraždu Ježiša Krista za nevyhnutnosť, pretože bez nej by vraj nemohol byť svet spasený?
 
   V 19. storočí v Rusku obhajovala jedna z odnoží pravoslávnej cirkvi hriech, ako nevyhnutnú súčasť spásy. Tvrdili, že „ak chceme byť spasení, musí nám byť odpustené. Komu však má byť odpustené, ten predsa musí hrešiť. Bez hriechu niet teda odpustenia.“
 
   Absurdné! Avšak rovnako zvrátený myšlienkový pochod sa uplatňuje aj v kresťanstve ohľadom Kristovej vraždy na kríži. Je založený na chybnej téze, že Ježišovým zmŕtvychvstaním bol svet spasený. Aby teda svet spasil, musel vstať z mŕtvych. A aby mohol vstať z mŕtvych, musel byť zavraždený.
 
   Milióny kresťanov po celom svete, vo svojej falošnej úcte pred tradíciou a vo svojej neochote samostatne a nezaujato skúmať teda schvaľujú surovú vraždu Kristovu ešte aj teraz, po 2000 rokoch, čím sa určitým spôsobom stávajú jej spoluvinníkmi. A až raz budú pred tvárou Božej spravodlivosti braní na zodpovednosť za túto spoluvinu, nič im nepomôže ich bedákanie, že to predsa nevedeli a že to tak vôbec nemysleli. Nevedeli, lebo vedieť nechceli! Lebo boli príliš povrchní, pohodlní a bojazliví aspoň raz vážne preskúmať „pravdy“ vlastnej viery.
 
   Vraždu Krista nemožno v nijakom prípade schvaľovať! Nebola chcená a nemalo k nej dôjsť! Vari by potreboval dať Boh, ktorý je Láskou, surovo zavraždiť vlastného Syna pre spásu ľudstva? Vari by Ten, ktorý dal Mojžišovi prikázanie „Nezabiješ“, Ten, ktorý je Zákonom samotným, mohol svoj vlastný Zákon vzápätí sám porušiť požiadavkou vraždy svojho Syna? To je nemožné! Cez túto nelogickosť a protirečivosť sa dá preniesť naozaj iba prostredníctvom slepej viery, brániacej vlastnému, samostatnému uvažovaniu. Všetko však bolo úplne inak!
 
   Prostredníctvom Mojžiša bolo ľudstvu darované Desatoro a ukázaná cesta, ako kráčať nielen k Svetlu, ale i šťastiu a plnosti života na zemi. Ľudia sa však nedržali naznačeného smeru a čoraz viacej upadali do svojich chýb a nesprávnych názorov. Všetko začalo ísť prudko nadol a v snahe o zastavenie tohto úpadku sporadicky prichádzali takzvaní proroci, ktorí mali ľudí opäť prebudiť k správnemu životu a nasmerovať ich k Svetlu.
 
   Keď však slová prorokov ostávali bez odozvy a úpadok stále pokračoval, zdajúc sa byť už neodvratným, idúcim do úplnej záhuby, bola ľudstvu zo Svetla, ako akt Božej Lásky, zoslaná pomoc v osobe Mesiáša, ktorý ho mal svojim Posolstvom Pravdy nasmerovať nahor. Nikto iný, ako Boh sám, by to už nedokázal.
 
   Skutočným poslaním Mesiáša bolo teda prinesenie Slova Pravdy, ako jedinej možnosti záchrany. Podľa neho mali ľudia žiť a tým dozrievať a napredovať vo svojom bytí. Ako duchovne, tak aj materiálne.
 
   Kristus teda neprišiel zomrieť na kríži! Prišiel nám priniesť svoje Slovo! Prišiel nám ukázať cestu k šťastiu, spokojnosti a plnosti života na zemi i mimo nej. Stačilo iba podľa jeho Slova žiť, to znamená, podľa neho myslieť, cítiť, hovoriť a konať.
 
   Zem sa však vo svojom hlbokom duchovnom úpadku stala nepriateľskou všetkému Svetlu. Všetko to temné a nízke sa cítilo byť ohrozené Kristovou náukou a preto sa usilovalo o jeho smrť. Ježiš veľmi dobre vedel, aká Svetlu nepriateľská je pôda na zemi, ale aj napriek tomu, i s rizikom možnej straty života sem šiel, aby všetkým ľuďom dobrej vôle mohol priniesť onú spomínanú, jedinú možnosť záchrany, spočívajúcu v Slove Pravdy. Len v jeho dodržiavaní je totiž skrytá cesta k osobnému vzostupu jednotlivca i celej planéty.
 
   Ľudia, majúci slobodnú vôľu, si teda mohli vybrať medzi dvomi možnosťami. Medzi zlom a nevedomosťou, ktoré sa dovtedy rozťahovali na zemi a medzi dobrom a cestou k Svetlu, ktoré im boli ukázané Ježišovým Posolstvom. Ježiš aktívne pôsobil približne tri roky a ako onen očakávaný Mesiáš musel jedného dňa predstúpiť pred celý národ a nechať ho rozhodnúť, ktorú zo spomínaných dvoch možností si vyberie.
 
   Priama konfrontácia židovského ľudu s Vyslancom Pravdy bola teda akousi súčasťou jeho poslania a hoci Ježiš tušil, ako asi dopadne, predsa len musel židov pred toto zásadné rozhodnutie postaviť. Malo k tomu dôjsť v Jeruzaleme na veľkonočné sviatky, ktorých sa vždy spravidla zúčastňovali zástupcovia celého židovského národa.
 
   Keď o tom Ježiš hovoril so svojimi učeníkmi predpovedajúc, ako toto rozhodovanie dopadne, Peter si ho zavolal na bok a snažil sa ho zachrániť a od spomínanej, zásadnej konfrontácie odhovoriť. Ježiš ho však od seba odohnal, ako pokušiteľa, ktorý nechápe veci Božie, ale iba veci ľudské.
 
   To však neznamená, že Kristus išiel do Jeruzalema s úmyslom dať sa obetovať na kríži! V Jeruzaleme, pred celým národom sa malo rozhodnúť, či sa ako celok prikloní k Mesiášovi a jeho učeniu, alebo naopak, k temnému, zlému a nesprávnemu. Mesiáš im musel dať k tomuto zásadnému rozhodnutiu príležitosť.
 
   Pánov veľkorysý príchod do Jeruzalema bol prísľubom toho, že by sa snáď ešte všetko mohlo obrátiť na dobré a židovský národ by mohol prijať a plne akceptovať pozemský príchod Mesiáša v osobe Ježiša Krista. Tým by dejiny našej planéty dostali úplne iný smer.
 
   Najskôr teda bola spomínanému, veľkému a zásadnému rozhodnutiu podrobená židovská veľrada, ktorá po otvorenom prehlásení Ježiša za Syna Božieho urobila z neho rúhača. Mohlo to však dopadnúť aj inak, pretože i medzi kňazmi sa nachádzali takí, ktorí boli inej mienky. Žiaľ, boli v beznádejnej menšine.
 
   Druhému, ešte zásadnejšiemu rozhodnutiu ohľadom osoby Mesiáša bol podrobený celý židovský národ, keď si mal vybrať medzi ním a Barnabášom. Žiadali si však oslobodiť vraha a zločinca. Keby sa však pri svojom rozhodovaní nedali ovplyvniť zlom, mohlo opäť všetko dopadnúť úplne inak.
 
   Ježiš nemusel, nemal a neprišiel zomrieť na kríži! Jeho smrť bola iba dôsledkom slobodného rozhodnutia židovského národa. Táto smrť nebola Svetlom chcená a nebola to v nijakom prípade zmierna obeta za hriechy ľudstva.
 
   Bol by sa Ježiš v Getsemanskej záhrade modlil, aby bol od neho odňatý tento kalich, ak by išlo o nutnú obetu, kvôli ktorej prišiel na zem? Určite nie!
 
   Ježiš vedel, že jeho smrť na kríži nie je nutná. Ak k nej ale dôjde, bude to jedine dôsledok nesprávneho a temnom ovplyvneného rozhodnutia ľudí.
 
   Ďalším dôkazom v tomto smere je napríklad podobenstvo o zlých vinohradníkoch. Hovorí sa v ňom o človekovi, ktorý prenajal vinicu a v určenom čase poslal k vinohradníkom svojho sluhu, aby mu odovzdali dohodnutý podiel úrody z vinice. Oni ho ale chytili a zbili. Znovu k ním poslal iného sluhu, ale s tým urobili podobne. Ďalších taktiež zbili a niektorých aj pozabíjali. /viď vyššie spomínaní proroci/
 
   Nakoniec si ten človek povedal: „Pošlem k ním svojho syna, hádam len k nemu budú mať úctu“. Ale vinohradníci si povedali: „To je dedič, zabime ho a dedičstvo bude naše“. /viď Mesiáš a jeho osud/
 
   Na konci podobenstva je otázka: „Čo teda urobí pán vinice? Odpoveď znie: Príde, vinohradníkov zahubí a vinicu dá iným“. Tieto slová sú teda viac než jasným svedectvom toho, že Mesiášova smrť nebola Svetlom chcená.
 
   Mimochodom, dôkazom tohto faktu je i ďalší osud „vinohradníkov“ z podobenstva, čiže povolaného židovského národa. Krátko po Mesiášovej vražde, ku ktorej sa slobodne rozhodol, bol Rimanmi dobytý Jeruzalem, zničený židovský chrám, židia rozprášení do celého sveta a počas dlhej histórie, až takmer do dnešných dní prenasledovaní bez konca.
 
   Áno, s „vinohradníkmi“ sa stalo to, čo bolo predpovedané v podobenstve: Boli hubení po celé stáročia, pretože zavraždili Mesiáša, ktorého smrť na kríži nebola vôbec Svetlom chcená.
 
M. Š.  spolupracovník časopisu „Pre Slovensko“

Ježiš Kristus | stály odkaz

Komentáre

  1. pozor
    tento clanok napisal SATAN
    publikované: 06.04.2009 16:40:58 | autor: lulu (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Milans, prepáč, ale Ty popieraš inštitút Božieho zámeru!
    Boh sám stvoril ľudstvo k hriechu. Inak by do raja nenainštaloval jabloň rodiacu. Síce iba jedno jablko, ale stačilo, né? A nespravil by ženskou z chlapa.Eva hnaná neovládateľným chtíčem po diéte, lebo si pripadala nejaká opuchnutá, bažiac po ovoci spravila ten prvotný prúser.Tak to býva aj dnes. Keď ženský prdne v bedni.A chce začať diétovať.
    Takže, všetko je ako má byť, hrešíme radi a často a máme dôvod chodiť do kostolíka a na spoveď. A prosiť za odpustenie. Bez teho by to nebolo ono. To by nikoho moc nebavilo.Keď som sa poprvýkrát vyspovedal, tak mi pán fárár zakázali ho viacej rozrušovať. A to sme spolu riešili každý piatok veci celosvetového významu a ekumenizmus ako taký. Pri mešnom víne.
    Aj tak chodím, ale inam. Som zvedavý, kedy ma vzkážu aj od tiaľ.
    publikované: 06.04.2009 16:51:10 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  3. vidim, ze ste to nepochopili
    Takze:
    V krestanstve ide o to, ze: Boh stvoril ludi slobodnych, inac by zivot nemal zmysel, keby sme boli len roboti, babky v rukach Boha. Prvotni ludia sa od Boha odvratili, lebo Boh im dal tuto moznost. Upozornil ich vsak na to, ze bacha, toto nerobte. Tym ze prestupili toto prikazanie, odvratili sa od Boha.
    Potom takto: su take principy, anglicky povedane eternal law, ktore musi respoktovat aj Boh. Spravodlivost nie je stvorena Bohom, je to ten vecny zakon, vseobecny princip. Teda este raz, taku spravodlivost nevymyslel Boh, Boh JE spravodlivy. Takymto vseobecnym principom je, ze :"stvorenie bez stvoritela zanika".
    Zoberte si napr. take auto. Ked s nim nechodite do servisu, kde maju suciastky od "stvoritela" auta a maju tam lludi, ktori maju informacie od "stvoritela"teda vyrobcu auta ako zachadzat s autom,
    auto zachvilu scipne.
    publikované: 06.04.2009 20:18:14 | autor: piedro (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Prečítal som si to dva krát
    a stále som nepochopil, čo chcel autor vlastne povedať.
    publikované: 06.04.2009 20:32:33 | autor: eneko (e-mail, web, autorizovaný)
  5. OJOOJ, TAK TO TAZKO
    Hmm. Tento autor a cela tato stranka(vsetky clanky) sa snazia prekrutit krestanstvo.
    Samozrejme, ze Jezis zomrel za nase hriechy. O tom to cele krestanstvo je. Sam Jezis to povedal ze priesiel ako obeta napr. v evanjeliu podla Matusa , kapitola 17, vers 22-23:
    "Keď boli spolu v Galilei, Ježiš im povedal: "Syn človeka bude vydaný do rúk ľudí;
    zabijú ho, ale tretieho dňa vstane z mŕtvych. A oni sa veľmi zarmútili. "
    Alebo v Matus 16,21-23
    "Od tej chvíle začal Ježiš svojim učeníkom vyjavovať, že musí ísť do Jeruzalema a mnoho trpieť od starších, veľkňazov a zákonníkov, že ho zabijú, ale tretieho dňa vstane z mŕtvych.
    Peter si ho vzal nabok a začal mu dohovárať: "Nech ti je milostivý Boh, Pane! To sa ti nesmie stať!"
    On sa obrátil a povedal Petrovi: "Choď mi z cesty, satan! Na pohoršenie si mi, lebo nemáš zmysel pre Božie veci, len pre ľudské!"

    Aj dnes sa slepym otvaraju oci, chromi vstavaju z lozka atd. a to vsetko v mene Jezisa Krista a Jeho evanjelia, ktore hovori ze bol za nas ukrozivany a na treti den vstal z mrtvych. Dokaze autor clanku svojimi teoriami uzdravit chromeho?
    publikované: 06.04.2009 23:28:09 | autor: ferdinand (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. pokracovanie o com je krestanstvo
    Kurna som sa uklikol :).
    Takze pokracovanie:
    Preklep, chcel som povedat:
    A ked sa na toho "stvoritela" auta vyprdnete, tak auto scipne.
    Dalsim takymto zakonom je ze nasledkom hriechu je odlucenie od Boha a smrt. A kedze Boh je povodca vsetkeho dobreho, co existuje, ked sa odvratite od Boha, zachvilu(teda po fyzickej smrti) nemate nic od Neho. Vztahy s ludmi, sviezi vzduch, atd, atd vsecko dobre z coho mozete mat nejaku radost....
    Dalej: Lucifer, jeden archaniel sa tiez odvratil od Boha. Bud este pred tym ako prvotni ludia, alebo prave vtedy, ked ich navadzal na vzburu. S nim sa takto nejak rozhodla aj velka cast anjelov, zevraj to bola priblizne tretina.
    Teraz: kedze anjeli nemaju telo, nie su hmotni, namaju ani cas. Ich rozhodnutia su teda jaksi na furt, dalo by sa povedat v nasom ponimani. To hovorim preto, ze Boh stvoril peklo, akesi jazero ohna, pre tieto bytosti. Peklo teda nebolo stvorene pre ludi.
    Lenze Boh je spravodlivy. Ked si demon zasluhuje peklo za to, ze sa jaksi vzoprel Bohu, tak clovek tiez. Teda, aj ked Boh miluje anjela aj cloveka, ktory sa od neho odvratili, lebo on inak ani nemoze on JE laska, tak ich musi nehat trpet v pekle, lebo duch je nesmrtelny, navzdy zije, napr. v tom pekle. A to neurobil Boh, zvolili so to dotycni .

    publikované: 06.04.2009 23:31:32 | autor: piedro (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Dalsie pokracovanie
    Dalsim "vacnym zakonom" je ze odplata za hriech je smrt a odlucenie od Boha.
    Lenze Boh mal hned po pade pre cloveka plan spasy. V Starom zakone islo len o to pripravit cestu Mesiasovi. Stary Zakon mal cloveku ukazat, ze nie je schopny dodrziavat vsetky tieto prikazania.Nie osvietit jeho zivot, ako autor pise. Lebo spolocenstvo s Bohom, teda dostat sa do neba mozete len ak splnate Bozi standard. A ten je absolutna dokonalost. Boh je uplne dokonaly. Staci jeden malicky hriech a vase spravodlive miesto po smrti je peklo, teda odlucenie od Boha. Tam nie je nic dobre, lebo tam nie je Boh. Dalsou pravdou je, ze hriech moze byt zmyty len cistou, hriechom neposkvrnenou krvou. Preto sa Jezis narodil s Panny. To znamena, ze Jeho otec je Boh. Jeho krv nie je poskvrnena dedicnym hriechom. Boh Pannu Mariu od dedicneho hriechu nadprirodzene uchranil. Vsetky obety kozliat a oviec bol predobraz Obety Krista.
    Pravda je, ze on svojou obetou nas vykupil z hriechu. Nasa spasa je dar od Boha. Staci ju prijat, ako sa pise v liste Rimanom, kapitola 10, verse 9-11:
    "Lebo ak svojimi ústami vyznávaš: "Ježiš je Pán!" a vo svojom srdci uveríš, že Boh ho vzkriesil z mŕtvych, budeš spasený.
    Lebo srdcom veríme na spravodlivosť a ústami vyznávame na spásu. Veď Písmo hovorí: "Nik, kto v neho verí, nebude zahanbený." ". Skrze vieru v Jezisa Krista sme teda spaseni. Nie skrze skutky. Nie ze by sme potom hresili. Po pozvani Jezisa do nasho zivota nas vedie Duch Svaty a ten nas uci co je zle a co nie. Ked vsak padneme, staci olutovat a hriech odovzdat na zmytie Jezisovou krvou s predsavzatim uz nikdy ho znova neurobit sme ospravedlneni skrze vieru. Ked sme prijali Jezisa za svojho osobneho spasitela, teda prijali sme Jeho obetu za nase hriechy, Boh sa na nas diva skrze Jezisa, On je ako stit, ktory nas chrani od Bozieho spravodliveho henvu. A ked sa na nas diva, nevidi, co sme my urobili, ale co Jezis pre nas urobil a vidi nas dokonalych, ako je Jezis dokonaly. O TOM JE KRESTANSTVO. Dufam, ze autor len nepochopil a nesnazi sa zavadzat. Jezis nebol zavrazdeny Bohom, ale nasim hriechom. Ano Boh potreboval dat surovo zavrazdit svojho jedineho Syna, aby znova ziskal vztah a spolocenstvo s ludmi, ktorych tak miluje, ze to nevahal urobit. Spasa sa neda zarobit skutkami. V tom sa odlisuje krestanstvo od vsektych ostatnych nabozenstiev, ze my mame Jezisa, velkonocneho baranka. Boh tak miluje kazdeho cloveka, ze keby bol napriklad autor clanku jedinym clovekom na svete, Jezis by znova urobil to iste a dal sa brutalne umucit
    publikované: 07.04.2009 00:01:09 | autor: piedro (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Piedro, nemôžem sa zdržať, prepáč.
    Máš to tak sofistikované, že neviem, čo si mám myslieť.
    Jedným dychom píšeš a objasňuješ vieru v dobrotivého, spravodlivého Boha, Jeho syna, ktorého nechal ukrižovať, aby sa ľudia hriešni uvedomili. Potom tam primiešaš trošilinku toho pekla, aby to bolo ekšn, za každičký maličký hriešik.A nepomôže Ti ani spoveď, ani ništ.Druhým dychom píšeš, že spása sa nedá dosiahnuť skutkami. No teda! Tak potom o čom je život? Peklo máme predplatené? Vrátane biskupov, pápeža? Na čo chodíme do kostolov?
    Odpustky boli iba marketingový ťah na navýšenie majetku cirkvi?
    Mesiaáš sa vráti iba na to, aby sa nechal znovu zmasakrovať? Za naše hriechy?
    Keby bol Boh naozaj taký ako píšeš, tož by nás musel všetkých utopiť, asi určite naposledy.Však, čo robíme s tým, čo stvoril, so Zemou!
    Však ono ku temu dojde, už je to na spadnutie, v božom merítku už zajtra.
    publikované: 07.04.2009 12:47:29 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Piedro, nemôžem sa zdržať, prepáč.
    Máš to tak sofistikované, že neviem, čo si mám myslieť.
    Jedným dychom píšeš a objasňuješ vieru v dobrotivého, spravodlivého Boha, Jeho syna, ktorého nechal ukrižovať, aby sa ľudia hriešni uvedomili. Potom tam primiešaš trošilinku toho pekla, aby to bolo ekšn, za každičký maličký hriešik.A nepomôže Ti ani spoveď, ani ništ.Druhým dychom píšeš, že spása sa nedá dosiahnuť skutkami. No teda! Tak potom o čom je život? Peklo máme predplatené? Vrátane biskupov, pápeža? Na čo chodíme do kostolov?
    Odpustky boli iba marketingový ťah na navýšenie majetku cirkvi?
    Mesiaáš sa vráti iba na to, aby sa nechal znovu zmasakrovať? Za naše hriechy?
    Keby bol Boh naozaj taký ako píšeš, tož by nás musel všetkých utopiť, asi určite naposledy.Však, čo robíme s tým, čo stvoril, so Zemou!
    Však ono ku temu dojde, už je to na spadnutie, v božom merítku už zajtra.
    publikované: 07.04.2009 12:47:29 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Prepáč, sa mi tu niekto hrabe na IP.
    Je tu taká sebranka vyškolená. Čo sa Ti montuje do blogu a píše za Teba príspevky pod Tvojím nickom, aliasom. Hackeri. Oheň a síru pekelnú na nich!
    Ahoj!
    publikované: 07.04.2009 12:50:27 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Prepáč, sa mi tu niekto hrabe na IP.
    Je tu taká sebranka vyškolená. Čo sa Ti montuje do blogu a píše za Teba príspevky pod Tvojím nickom, aliasom. Hackeri. Oheň a síru pekelnú na nich!
    Ahoj!
    publikované: 07.04.2009 12:50:27 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014